Den barske forside Er der nyt? Spørgsmål og svar Skriv noget klogt, nidding! Kyl en mail efter min klump Hvem skal dø - og hvorfor? Links, links, links... Opskrifter på sej vikingemad Barske filmmanuskripter om rigtige mænd med rigtige våben Sværd, økse eller spyd? Læs alt om dine favoritter Kradsbørstig roman om en ung viking Sandheden om verdenshistorien

 

SLAVEHANDLERE

Kællingen på billedet er en ussel snylter, som lever højt på andre folks ulykkelighed.

I vikingetiden havde man endnu ikke opfundet politik, og derfor havde man et helt andet forhold til begrebet moral. Det var således helt i orden at have slaver, og vikingerne holdt sig ikke tilbage. Hvis der var mangel på krig, kunne de sagtens finde på at sejle til Irland for at hugge nogle slaver, og på den måde kan man sige, at der var tale om en slags hobby. Vurderet ud fra nutidens etik var det selvfølgelig pisse ledt at kidnappe uskyldige mennesker, men det var en anden tid dengang, og derfor skal man holde op med at vurdere den med nutidens etik. Det svarer lidt til, at man melder spædbørn til politiet, hvis de tisser i bukserne.
     Nå, men selv om en menneskerettighedsforsker sikkert vil påstå, at vikingerne var lede, så gør man nok lige klogt i at huske, at de behandlede deres trælle med respekt. Trællene fik nærmest mad hver evig eneste dag, og hvis man for eksempel kom til at skære sin nabos træl over, så vankede der en stor bøde. På den måde var trælle noget værdifuldt. Men den vigtigste kendsgerning er, at vikingerne SELV huggede deres trælle. De gjorde sig den umage at rejse til udlandet for at skaffe noget billig arbejdskraft, og dermed var det forbundet med magt, mod og mandshjerte at have mange trælle. "Åh, Halvgrimm er rimelig sej," kunne folk finde på at sige. "Han har selv hugget 40 trælle!" Det beviser jo, at han er en hidsig krabat, som ikke er bange for at gå amok. Men hvad nu hvis Halvgrimm bare havde KØBT sine trælle? Tja, så kunne man sikkert konkludere, at han havde masser af penge, men det siger jo ikke rigtigt noget om størrelsen på hans nosser. Og netop derfor hader vikinger slavehandlere. Hvis trælle bare er et produkt på linje med pels og mjød, så mister man et ret vigtigt parameter for bedømmelsen af POWER. Derfor har vikinger altid bekæmpet slavehandlere, og på trods af det faktum, at nogle af slavehandlere er ret gode til at slås, så kan én viking snildt ondulere 15 af dem.

NÆSTE FJENDE